Gezond thuis werken met Vitaliteit@Work

Sinds begin Covid-19 werken veel mensen vanuit huis. Er zijn veel voordelen van het thuiswerkenbekend. Bovendien neemt de vraag toe om ook in de toekomst thuis te kunnen werken. Thuiswerken brengt voordelen met zich mee, maar de kans op klachten aan het lichaam neemt toe bij het werken in een niet optimale thuiswerkplek.

Bureauwerk (keukentafel) kan onder andere lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in de armen, nek- en schouderpijn, hoofdpijn en rugpijn. Zoals u ongetwijfeld weet ligt de kritische grens voor beeldschermwerk op 6 uur per dag. Hoe meer uren u beeldschermwerk verricht des te meer stijgt de kans op lichamelijke klachten. Deze klachten ontstaan door langdurig in één en dezelfde statische houding werkzaamheden uit te voeren. Hiernaast zijn er nog vele andere klachten bv. klachten van de ogen. De ogen zijn lange tijd gefixeerd op een beeldscherm waardoor deze overbelast kunnen raken. Dit komt meestal door een te laag of te hoog ingesteld scherm, of verkeerde resolutie van het scherm. Met gevolg dat hoofdpijn, droge ogen en concentratieverlies u parten gaat spelen. Als u daarnaast ook in uw privétijd gebruik maakt van een computer, tablet of mobiele telefoon wordt dit risico nog groter. Ons advies is dat u na de thuis werktijd, uw werk spullen uit het zicht opruimt en uw gebruikelijke reistijd tussen kantoor en thuis benut als opruimtijd om van uw werkplek weer een thuis te maken.

Een goede thuiswerk plek is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer maar ook van de werkgever. Een werknemer verricht arbeid in opdracht van de werkgever. Volgens de Arbowet heeft een werkgever een zorgplicht voor een veilige en gezonde werkplek van deze werknemer.  Dus ook bij de thuiswerkplek. Een thuiswerk plek moet voldoen aan de ergonomische eisen. De werknemer moet voorgelicht worden over deze eisen. Er dienen afspraken te worden gemaakt met de werkgever, hoe aan deze eisen kan worden voldaan en welke middelen er eventueel beschikbaar worden gesteld door de werkgever. Vitaliteit@Work kan hier een rol in spelen door middel van advies, voorlichting over de juiste inrichting en werkwijze van uw werkplek. Tijdens onze coaching gaan we dieper in op waaraan een werkplek en de werkomgeving moet voldoen, welke instrumenten er gebruikt kunnen worden om de werkplek te beoordelen. We gaan ook in op de wet- en regelgeving ten aanzien van de thuiswerkplek. Er worden enkele praktijkvoorbeelden gegeven. De coaching wordt afgesloten met een actieplan voor de werkgever.

Voor informatie en advies neemt u contact op met onze werkplekdeskundigen Guven Guclu of Arjan Blom

Offerte aanvragen

Zoekresultaten

Opdracht plaatsen?

Plaats hier je opdracht