Blij met intensieve coachingsvorm

Vorige week vertelde een cliënt mij, Marlies heet ze, dat zij zo blij is met de intensieve coachingvorm in de buitenlucht.

Niet alleen gesprekken en binnen zitten

Nee, juist de combinatie van meer facetten: het buiten zijn in de natuur, bewegen zonder prestatiedruk, reflecterende gesprekken gebaseerd op de vooraf gestelde knelpunten en doelen. Tussendoor stilstaan bij zichzelf en stilstaan voor intensieve oefeningen met betrekking tot het vaak hardnekkige brein. Dat wanneer zij hier niet voor had gekozen, zij zeker voor langere tijd was uitgevallen.

Wat een kosten en gedoe zijn hiermee voorkomen!

Het ging goed en niet goed met Marlies. Nog steeds aan het werk, maar totaal niet in vorm. Mentaal moe, geen goed overzicht meer, geen focus en geen plezier. Een verwarrend gevoel. Op eigen initiatief ging ze het gesprek aan met haar leidinggevende. Spannend, want zichzelf kwetsbaar opstellen door voor de dag te komen met dat ze zich al langere tijd uit evenwicht voelde, voelde als een zwakte.

Het gesprek met haar leidinggevende verliep goed, althans.. De leidinggevende bood Marlies de optie zich aan te melden voor een training: Efficiënt op de werkvloer óf 1:1 in gesprek met een coach. Maar beide opties zouden binnen vier muren zijn en kwamen vrij statisch over op Marlies. Op de vraag van Marlies of er een alternatief was, kwam een ‚nee’.

Zelf op onderzoek uit

Marlies ging zelf op onderzoek uit. Via google zocht ze op trefwoorden die aansloten op haar behoefte. Trefwoorden als coaching in de buitenlucht, beweging, Noord Holland. En zo kwam ze bij mij terecht:-). Na een uitgebreide telefonische intake besprak Marlies vervolgens het verhaal met haar leidinggevende. Er was misschien wel budget voor deze vorm van coaching? Of misschien het opleidingsbudget gebruiken? Het was even trekken en duwen, maar de leidinggevende gaf haar groen licht. YES !

Standaard route binnen vier muren

Mijn ervaring is dat leidinggevenden, werkgevers wisselend omgaan met een alternatief. Soms flexibel, soms stroef. Hoe bijzonder is dat. Waarbij de ene medewerker het lukt voor zichzelf op te komen en de ander niet. De meeste werkgevers kiezen bij verzuim voor de standaard route, binnen vier muren. “Zo doen we het nu eenmaal”, of iets in die trend, is de reactie . Terwijl de standaard route niet altijd aansluit op de behoefte van de medewerker. Hoe mooi zou het zijn als de medewerker die uit balans is, niet zelf op onderzoek uit hoeft te gaan om een goede buitencoach te vinden?

Buitencoaching als alternatief

Hoe gaaf zou het daarom zijn wanneer ‘buitencoaching’ ter preventie of herstel standaard als alternatief wordt aangeboden? What’s the worry? Het heeft immers een bewezen positief effect op langdurig verzuim en het voorkomen daarvan. En natuurlijk is het een investering, maar onderaan de streep levert het uiteindelijk veel meer op. De kosten per ziektedag per medewerker liggen immers tussen de 200-400 euro. Kosten voor doorbetaling en vervangingskosten. Reken maar uit wat dat betekent wanneer iemand twee maanden uit de running zou zijn. Bovendien…het gedoe er omheen, de in te vullen formulieren wanneer een medewerker eenmaal uitvalt, is geen sinecure.

En dan vraag je je misschien af..

Wat maakt nou dat buitencoaching zo doeltreffend werkt? Wat is nou het grote verschil? Ten eerste maakt buiten zijn en bewegen dat je makkelijker loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten. Ten tweede is het belangrijk dat ik level, zodat er een vorm van verbondenheid en erkenning ontstaat. Dat gebeurt mede omdat ik ook wat van mijzelf laat zien. Ik maak het persoonlijk. Een cliënt voelt zich daardoor geen ‘geval’ maar ervaart maatwerk en honderd procent aandacht.

Een traject met een kop en een staart

Tijdens het wandelen of hardlopen hebben we reflecterende gesprekken. Je hoeft en kunt elkaar dus niet continu aankijken. Dit wordt als veilig en comfortabel ervaren wat het weer makkelijker maakt om tot de kern te komen. Al met al een natuurlijke aanpak. De natuur en weersomstandigheden helpen daarbij. De reflecterende gesprekken zijn gebaseerd op de vooraf gestelde knelpunten en doelen. Een twaalfweken traject met een kop en een staart. Praktisch, intensief en doeltreffend. Gericht op de korte maar vooral lange termijn. Geen soft gedoe maar vooral echtheid. En dat alles in de buitenlucht, weer of geen weer. Basic! Wie wil dat nou niet?

Mijn wens?

Ik word graag onderdeel van de provider boog van jouw bedrijf zodat jouw medewerker of jijzelf behalve de huidige route, ook een andere aanpak kan kiezen die net zo goed, wat zeg ik, vaak zelfs beter werkt. Met bescheiden trots durf ik dit na ruim drie jaar, echt te zeggen.

Ik werk in de provincie Noord Holland, Utrecht en een deel van Zuid Holland. Ik spreek je graag !

Hartelijke groet,

Esther van der Salm

Offerte aanvragen

Zoekresultaten

ADVERTEREN?

Meer informatie